Byta tak innan vintern

Vintern är på väg och ett läckande tak är inte att rekommendera. Ett tak som har legat mellan 30-40 år lever på lånad tid, enligt experterna. Så klart finns det fall där tak har hållit tätt i 100 år men livslängden på underlagspappen eller duken närmar sig slutet efter cirka 30 år. En god investering innan snön är här för att stanna är att byta taket.

Material

Man brukar rekommendera att lägga samma slags ytmaterial som redan ligger där. Men du kan nästan alltid lägga plåttak, förutom vid extrem liten lutning och platta tak. Plåttak är lätta och relativt underhållsfria. Du behöver inte byta ut trasiga pannor varje vinter som när du lägger betong- eller lertegel. Du kan få plåttak som efterliknar pannor eller den mer exklusiva varianten, falsat tak. Du måste bestämma dig redan från början vilket material du ska ha eftersom det kan påverka underarbetet. Exempelvis om du går från papp eller plåt till betong kan du bli tvungen att förstärka takstolarna för att klara den extra vikten.

Underlaget

  • Vilket underlag ska du ha på taket? Moderna tak har oftast bara masonit mellan takstolarna, det blir svajigt och du kan inte gå mellan takstolarna men resultatet är billigt och enkelt att isolera från insidan. En rejälare konstruktion är att täcka taket med råspont, mer kostsamt men mycket stabilare och mer lättarbetat.
  • Ovanpå detta kan du lägga papp eller duk. Det finns också dem som lägger oljehärdad masonit som underlag men den är inte lika tät som papp eller duk, det lämpar sig bättre till byggnadsvårdssammanhang eller när du vill skapa ett diffusionsöppet tak.
  • Sedan är det dags att montera ströläkt och bärläkt. Hur stora avstånd du ska ha mellan bärläkten beror på ditt ytmaterial och vad tillverkaren rekommenderar.
  • Taket läggs enligt anvisningar, plåt går snabbt medan betong- och lertegel tar mer tid.
  • När taket ligger på plats kan du göra detaljerna såsom vindskivor och montera nya hängrännor.